Friday, March 26, 2021

Полнети тиквички со мелено месо и бешамел

 Полнети тиквички со мелено месо и бешамел 

За прв пат во локалниот маркет зачекав тиквички со ваков облик и морав да ги пробам :) 

Еве како се искреира ручекот - 


Состојки 

4 топчести тиквички

0,5 кг мелено месо

1 поголем компир

1 кромид

1 рамна лажица вегета

1 лажиче чаден пипер

1 лажиче италијански зачини

½ лажиче пимент

200 мл готов бешамел

1/3 лажиче лук во прав

 


Подготовка 

Издлабете ги тиквичките откако ќе ја засечите дршката.

Семките фрлете ги, а месото длабете го колку можите до потекни ѕидови.

Месото од тиквичките исечкајте го ситно. Исто и кромидот, а компирот изрендајте го.

Во нелеплива тава со масло ставете ги заедно и пржете ги додека омекнат.

Додадете го пиперот, па меленото месо и малку покасно зачините.

Пржете додека се испжи месото, т.е. испари течноста од него, па додадете го бешамелот. Мешајте и допржете додека се убаво се соедини и добие кремаста густина.

 


Полнете ги тиквичките со филот и затворете ги со отсечената дршка.

Ставете ги во намастена тава и полејте во неа 1 чаша вода.

Во тавата покрај тиквичките можи да ставите и некој прилог кон јадењето, како потенко исечени компири, прокељ и морков.


Печете во загреана рерна на 200С 



*Доколку ви остани малку од филот, можи да го додадете во тавата или пак да го принесете откако ќе го сервирате јадењето, како додаток на некој погледен J




* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.


No comments:

Post a Comment