Полнети тиквички со мелено месо и бешамел
За прв пат во локалниот маркет зачекав тиквички со ваков облик и морав да ги пробам :)
Еве како се искреира ручекот -
4 топчести тиквички
0,5 кг мелено месо
1 поголем компир
1 кромид
1 рамна лажица вегета
1 лажиче чаден пипер
1 лажиче италијански зачини
½ лажиче пимент
200 мл готов бешамел
1/3 лажиче лук во прав
Издлабете ги тиквичките откако ќе ја засечите дршката.
Семките фрлете ги, а месото длабете го колку можите до
потекни ѕидови.
Месото од тиквичките исечкајте го ситно. Исто и кромидот,
а компирот изрендајте го.
Во нелеплива тава со масло ставете ги заедно и пржете ги
додека омекнат.
Додадете го пиперот, па меленото месо и малку покасно
зачините.
Пржете додека се испжи месото, т.е. испари течноста од
него, па додадете го бешамелот. Мешајте и допржете додека се убаво се соедини и
добие кремаста густина.
Полнете ги тиквичките со филот и затворете ги со
отсечената дршка.
Ставете ги во намастена тава и полејте во неа 1 чаша
вода.
Во тавата покрај тиквичките можи да ставите и некој
прилог кон јадењето, како потенко исечени компири, прокељ и морков.
*Доколку ви остани малку од филот, можи да го додадете во
тавата или пак да го принесете откако ќе го сервирате јадењето, како додаток на
некој погледен J
No comments:
Post a Comment