Баклава со чоколадирани чајни колачиња
Кога бевме деца немаше луксузи од благо и тоа малку што имаше инстантно се јадеше.
Денес е сосема поинаку. Се пребира што се сака да се јади, а другото стои.
Поради здравствени проблеми избегнувам млеко да користам, инаку јас не би ги оставила така отворени, сами и тажни. А децава ни да ги помирисаат.
Па така, се роди идејата да се искористат некако. Имаше кори во фижидерот и ВОАЛАААА! Баклава! Се испотепаа за парче плус ;)
Потребно
500гр кори за
баклава
500 гр
чоколадирани чајни колачиња на Винчини
200 гр мелени
ореви
150 гр чоколадо
за готвење
За шербет
900 гр шеќер
1,1 литар вода
За прскање на корите
½ чаша газирана вода и 1/2 чаша масло
Подготовка
Најпрво сварете
го шербетот. Нека врие на умерена температура 10 мин. Тргнете го на страна да
олади.
Се редат по две,
врз нив се наросува насекаде од филот и се витка во ролат.
* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment