Friday, March 19, 2021

Баклава со кокос и афион

 Баклава со кокос и афион

Интересна и вкусна лајт баклава, особено за љубителите на кокос. 



Потребно 

500 гр. кори за баклава

200 гр. кокос

3 лажици афион

4 јајца

2 пакетчиња ванилин шеќер

1 прашок за печиво

200 мл. масло

400 мл. јогурт


За шербет 

1 лимон

800 мл. вода

1 кг. шеќер


Подготовка 

Со миксер се матат густо јајцата со 1 лажица шеќер, се намалува брзината на миксерот и се додаваат прво течните состојки па сувите постепено, без едната ванила.

 Сите кори се попраскуваат со маслото и газираната вода и се премачкуваат со неколку лажици од филот. Првата и претпоследната кора не се премачкуваат со фил.



 Баклавата се сечи на ромбови и се печи 30на минути на 160С во загреана рерна.

 Водата и шеќерот на тивко вријат 10 минути и после 5 минути на страна од рингла се додава сокот од лимонот.

 Врз печената и оладена баклава се наросува 2то пакетче ванила и се прелива со топлиот шербет.

Се остава неколку часа или преку ноќ да се впие шербетот.



* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт. 


No comments:

Post a Comment