Баклава со кокос и афион
Интересна и вкусна лајт баклава, особено за љубителите на кокос.
Потребно
500 гр. кори за баклава
200 гр. кокос
3 лажици афион
4 јајца
2 пакетчиња ванилин шеќер
1 прашок за печиво
200 мл. масло
400 мл. јогурт
За шербет
1 лимон
800 мл. вода
1 кг. шеќер
Подготовка
Со миксер се матат густо
јајцата со 1 лажица шеќер, се намалува брзината на миксерот и се додаваат прво
течните состојки па сувите постепено, без едната ванила.
Сите кори се попраскуваат
со маслото и газираната вода и се премачкуваат со неколку лажици од филот. Првата и претпоследната
кора не се премачкуваат со фил.
Баклавата се сечи на
ромбови и се печи 30на минути на 160С во загреана рерна.
Водата и шеќерот на тивко
вријат 10 минути и после 5 минути на страна од рингла се додава сокот од
лимонот.
Врз печената и оладена
баклава се наросува 2то пакетче ванила и се прелива со топлиот шербет.
Се остава неколку часа
или преку ноќ да се впие шербетот.
* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment