Посни топчиња со кикиритки и сусам
Уште едни посни грицкала од едицијата посен кетеринг
Потребно
250 гр маргарин
100 гр мелени кикиритки (плус за внатре)
100 мл пиво
1 лажиче сол
1 пакетче прашок за печење
500 гр брашно
100 гр сусам (за валкање на топчињата)
Подготовка
Се мати маргаринот со миксер и му се додаваат
мелените кикиритки.
Се додаваат и останатите состојки и со рака се
замесува глатко нелепливо тесто.
Од тестото се вадат парчиња со тежина од околу
11 гр.
Во секое парче се става по една цела кикиритка и
се витка во топче.
Оформените топчиња се макаат во пиво, па во
сусам.
Се печат во загреана рерна на 200С околу
половина час, односно додека не поруменат.
* Фотографиите се авторски. Забрането е превземањето на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment