Wednesday, March 17, 2021

Посни топчиња со кикиритки и сусам

 Посни топчиња со кикиритки и сусам 

Уште едни посни грицкала од едицијата посен кетеринг 



Потребно 

 250 гр маргарин 

100 гр мелени кикиритки (плус за внатре) 

100 мл пиво 

1 лажиче сол 

1 пакетче прашок за печење 

500 гр брашно 

100 гр сусам (за валкање на топчињата) 


Подготовка 

Се мати маргаринот со миксер и му се додаваат мелените кикиритки.
Се додаваат и останатите состојки и со рака се замесува глатко нелепливо тесто.
Од тестото се вадат парчиња со тежина од околу 11 гр.
Во секое парче се става по една цела кикиритка и се витка во топче.
Оформените топчиња се макаат во пиво, па во сусам.
Се печат во загреана рерна на 200С околу половина час, односно додека не поруменат. 



* Фотографиите се авторски. Забрането е превземањето на истите без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment