Friday, March 26, 2021

Оброк палента

 Оброк палента 

Се трудам полека да ја внесам палентата во менито на моите домашни. И секако, на ретко постепено ја внесувам, а секогаш имам дежа ву со најавата. 

-Што има за јадење? 
-Палента 
-Што е тоа палента? 

Засега успева. Пола јадеа, пола среќа што заскитале па не сакаат да пробаат. 
Ама има време, пак ќе дојдиме до дежа ву прашањето - Што е тоа палента? :)



Состојки 

900 мл вода

200 гр инстант палента

1 лажиче сол

20 гр путер

2 лажици кисела павлака

150 гр сирење

100 гр кашкавал

За сервирањето уште 

ајвар, млад кромид, маслинки за сервирање 



Подготовка 

Ставете ја водата и солта да зовријат, па полека со мешање додадете ја палентата и мешајте на потивок оган 2 минути.

Додадете го путерот и откако ќе измешате исто така и павлаката. Павлаката ќе му дај кремаст иглед на палентата.

Потоа издробете го сирењето и изрендајте го ашкавалот и измешајте ги.

Ставете ја палентата во намрсен калап и за кратко превртете ја на рамна чинија.

Одозгора сервирајте со ајвар, маслинки и перца од млад кромид.


* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.



No comments:

Post a Comment