Оброк палента
Се трудам полека да ја внесам палентата во менито на моите домашни. И секако, на ретко постепено ја внесувам, а секогаш имам дежа ву со најавата.
-Што има за јадење?
-Палента
-Што е тоа палента?
Засега успева. Пола јадеа, пола среќа што заскитале па не сакаат да пробаат.
Ама има време, пак ќе дојдиме до дежа ву прашањето - Што е тоа палента? :)
900 мл вода
200 гр инстант
палента
1 лажиче сол
20 гр путер
2 лажици кисела
павлака
150 гр сирење
100 гр кашкавал
За сервирањето уште
ајвар, млад
кромид, маслинки за сервирање
Подготовка
Ставете ја водата
и солта да зовријат, па полека со мешање додадете ја палентата и мешајте на
потивок оган 2 минути.
Додадете го
путерот и откако ќе измешате исто така и павлаката. Павлаката ќе му дај кремаст
иглед на палентата.
Потоа издробете
го сирењето и изрендајте го ашкавалот и измешајте ги.
Ставете ја
палентата во намрсен калап и за кратко превртете ја на рамна чинија.
Одозгора
сервирајте со ајвар, маслинки и перца од млад кромид.
No comments:
Post a Comment