Брз појадок со тортиљи
Се спрема многу брзо, потребребно е само да имате нелеплива тава со капак и секако добар апетит за јадење. Ќе ве плени со вкусот кој го дотерав неодоливо да потсетува на пица.
4 големи тортиљи
3 јајца
1 домат
220 гр шункарица
180-200 гр
кашкавал
Сол, пимент,
италијански зачини
Подготовка
Со вилушка
изматете ги јајцата, посолете и додадете малку пимент или црн бибер. Јас
биберот го заменувам со пимент заради иритација во желудникот.
Кашкавалот
изрендајте го, а шункарицата да е исечена на тенки кругови. И доматот исечкајте
го на потенки кругови.
Ќе ви треба
нелеплива тава за оваа вкусотија која ќе ја премачкате со путер и над него ќе
ставите малку помалку од половина од матените јајца. Извртете ја тавата
насекаде по дното да има.
Врз нив ставете
една тортиља, а врз неа наредете шункарица и посипете со ренданиот кашкавал и
италијанскиот зачин, па поклопете со иште една тортиља.
Врз таа тортиља
наредете ги круговите домати и посипете ги со рендан кашкавал и италијанскиот
зачин. Поклопете со тортиља врз која ќе наредите исто како првиот пат со
шункарицата и завршете повторно со тортиља.
Врз неа
распоредете го остатокот од разматените јајца насекаде.
Поклопете ја
тавата со капак и ставете ја на загреана рингла на ниска температура. Кај мене
од 9 можни, се печеше на 5ка.
По правило треба
така да се печи 5 минути, но јас секогаш пролонгирам. Всушност се водам на
мирисот. Кога ќе ми замириса на печено (не на изгорено хаха) се отвора капакот
и се превртува од другата страна. Повторно поклопете и оставете 5 минути.
Готово е! Веднаш
ставете го на поголема рамна чинија и навалете : )
Bravo Betce <3
ReplyDelete