Карамел dulce de leche од засладено кондензирано млеко
Се трудам да го најдам најзгодниот назив за ова фаворитно кремче кое е толку неодоливо и вкусно што едноставно додека се вкусува навираат емоции... лебдење :)
Одлично е за премачкување на прочуениот кекс Трилече, за во палачинки, за филовање на колачи, торти... едноставно за се. Му дава млечно карамелест вкус и посебно уживање на десертите :)
Потребно
Конзерви со кондензирано млеко по желба
Вода по потреба
Подготовка
Во тенџере ставете ги конзервите со кондензирано млеко,
претходно исчистени од етикетите.
Конзервите доколку ви е позгодно можи да ги сместите
легнати.
Налејте вода еден прст над конзервите, да ги покрива.
Водата можи да е и загреана и ладна. Доколку е ладна
времето за варење се продолжува за уште половина час. Јас ставив солидно топла
вода од бојлер.
Варете на средна температура 2 часа.
Важно е кога и ако водата испари да се дотури вода да ги
покрива лименките и јачината на ринглата да ја подесите да има константно
клокотење, варење на водата, т.е. водата на рингла да е над 100 степени. Доколку
имате капак за тенџерето, ќе ви заштеди дотурање на вода која не треба да е
ладна. Јас во тие два саати дотурив само еднаш.
Кога ќе ја отворите лименката карамелот ќе е цврст, т.е.
покомпактен. Измешајте го убаво за да добие кремаста структура.
No comments:
Post a Comment