Saturday, March 4, 2023

Пивски леб

 Пивски  леб 

Лебот има интересен вкус, кој кога ќе се касни едно залаче колку и да не ви е до јадење, ќе посакате уште. Со тоа се сложија и најпребирливите кои го пробаа. Пивото му дава особена сласт додека го јадите, што сигурна сум дека ќе го имате во вашиот бележник за често да го спремате. 

Има само една маана, а тоа е што лебот не е голем, па или дуплирајте ги состојките, или спремете се за скоро повторно да го правите :) 



Состојки 

250 мл пиво 
1,5 лажица масло 
2 лажички сув квасец 
1 лажиче сол 
400 гр брашно 




Подготовка 

Во садот за месење ставете го пивото, па додадете го квасецот, солта, шеќерот и маслото. Потоа постепено додавајте брашно и замесете тесто. Овде можи да го искористите и миксерот со додатоците за тесто. Оставете да се дуплира, па префрлете го во долгунест калап обложен со пек-хартија.
Печете на 180 степени околу 20 мин. (провизорно).
Испечениот леб премачкајте го со вода со помош на четче и покријте го околу 5 мин. Потоа извадете го од калапот и завиткајте го во платнена пацета да подолади. 



©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт.


No comments:

Post a Comment