Куглоф - гибаница
Да разбиеме клише во тава, овој пат во форма на куглоф.
Интереснен на поглед е пресекот ако се решите да ја правите само со изварка (урда), но мој избор би бил да е мешана со сирење. Овде пресентирана е само со урда.
Земајте чаша вкусен јогурт и навалете :) Ние овој пат со домашно кисело млеко спремено во Делимано апаратот.
Состојки
1 пакетче готови
кори
5 јајца
1 пакетче пециво
150 мл масло
400 мл кисело
млеко
1 лажица брашно
300 гр сирење или
400 гр изварка
Подготовка
Корите како што
се заролани ги сечиме на 1 прст дебелина. Ги растресуваме убаво да се потсушат
додека го спремаме останатиот дел.
Во длабок сад за месење се разматуваат јајцата. Им се додава пецивото, маслото и водата. Се убаво се соединува и се додаваат и останатите работи со мешање.
Ако користите изварка и не е доволно солена додадете маллку сол, а ако користите сирење издробете го претходно. Секако, можи и да ги комбинирате. Јас овој пат се решив само со изварка.
Исечканите кори се истураат во садот за месење и се меша да се соедини.
Во намастен и набрашнет калап за куглоф се истура смесата и се печи 40на минути на 170С.
Послужете со чаша јогурт или кисело млеко.
* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment