Saturday, March 20, 2021

Куглоф - гибаница

 Куглоф - гибаница 

Да разбиеме клише во тава, овој пат во форма на куглоф. 

Интереснен на поглед е пресекот ако се решите да ја правите само со изварка (урда), но мој избор би бил да е мешана со сирење. Овде пресентирана е само со урда. 

Земајте чаша вкусен јогурт и навалете :) Ние овој пат со домашно кисело млеко спремено во Делимано апаратот. 



Состојки 

1 пакетче готови кори

5 јајца

1 пакетче пециво

150 мл масло

400 мл кисело млеко

1 лажица брашно

300 гр сирење или 400 гр изварка 


Подготовка 

Корите како што се заролани ги сечиме на 1 прст дебелина. Ги растресуваме убаво да се потсушат додека го спремаме останатиот дел.

 Во длабок сад за месење се разматуваат јајцата. Им се додава пецивото, маслото и водата. Се убаво се соединува и се додаваат и останатите работи со мешање.

 Ако користите изварка и не е доволно солена додадете маллку сол, а ако користите сирење издробете го претходно. Секако, можи и да ги комбинирате. Јас овој пат се решив само со изварка.

 Исечканите кори се истураат во садот за месење и се меша да се соедини.



 Во намастен и набрашнет калап за куглоф се истура смесата и се печи 40на минути на 170С.

 Послужете со чаша јогурт или кисело млеко. 


* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment