Wednesday, June 9, 2021

Павлова торта

 Павлова торта 

Последното од едицијта „гајба јаготки“ беше оваа, Павлова, која последно многу се врти по фб групите со мали варијации на количлина состојки и време и температура на печење. Го избрав овој рецепт како најсигурен и како за прв пат правење. Не можи да се утки! Единствено само рерната можи да замеша прсти во перфекционизмот, а сепак никој да не сети и сите да ти кажат - какво уживање е ова! 



Состојки

За кора

150 гр белки (од 4-5 јајца, кај мене 4 XL)

250 гр шеќер во прав

1 лажица нишесте

1 лажица киселина

За фил

2 шлаг крем од ванила

300 мл млеко

Шлаг пена, сос од јаготки, црвено овошје (најдобро јаготки или малинки) 




 Подготовка

Пуштете ја рерната да се загрее на 130С.

Измерете 150 гр белки и матете ги со миксер додека згуснат.

Потоа додавајте 1 по 1 лажица шеќер во прав, така да при секое следно додавање ќе матите 30на секунди.

Кога ќе се потроши шеќерот, се мати уште 3-4 минути, па се додава нишестето и киселината и повторно уште толку матење со миксерот.

 

Во плехот од шпоретот ставаме пек-хартија и врз неа ја оформуваме основата на тортата. Тука има варијации... дали ќе направите една голема цела или повеќе мали, или пак, како мене малку поголеми од мали бидејќи по толкави сакав да подарам.

Најлесен и најбрз начин  е ако ја ставите смесата во шприц со широк отвор и нанесувате во почеток со кружни движења од онаа големина која ја посакувате, па се така во круг до центар и уште еден надворешен круг по крајот, па потоа малку со лажица да оформите вдлабнатина во средината ако сметате дека има потреба.

Рерната се намалува на 110С и се става да се печи 2 часа.

Кај мене оваа температура се покажа силна, па јас покасно намалив прво на 100, па потоа и на 90С. Секако, улога игра и за каква форма ќе с еодлучите. Дали за помали или за една голема, но во секој случај и јачината на самата рерна (која кај мене е силна).
Не се плашете за скоро време да намалите и на 100С, па покасно да регулирате со времето на отстојување во рерната.

Додека се печи, многу е важно за тоа време рерната никако да не се отвора и кога ќе ја изгасите рерната, убаво е и да ги оставите така да отстојат колку е можно подолго време, па дури и преку ноќ. 



Филовајте доколку можите најскоро пред служење и секако, во филот е најбитно да има шлаг и јаготки/малинки (или некое друго овошје ако нема можност за вакво), а другото е варијација на избор.

Во мојата логика основата на филот ја посакав со ванила, па е пакетчиња ванила шлаг крем изматив со 300 гр млеко, врз тоа имав домашно спремен густ сос од јаготки, па шлаг и овошје. 






©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.

No comments:

Post a Comment