Колач од гриз и јаготки
Сезона е на јаготки, па да се искористи најдобро што се можи.
Преку пријател зедовме гајба јаготки по набавна цена и што да ви кажам...воднерленд!!! :)
Сега ви презенирам едно колаче од едицијата „лапни-голтни“ и само уште ќе ви треба весело друштвенце за потополно уживање ;)
За белиот дел
1 литар млеко
1 чаша шеќер
1 чаша гриз
1 лажица кокос
1 лажица путер
1 пакетче ванилин шеќер
За црвениот дел
1 чаша изблендирани јаготки
1 чаша шеќер
1,5 чаша вода
Млекото, шеќерот и гризот се варат со мешање додека
зоврие,т.е. згусни смесата.
Му се додаваат и останатите состојки и се меша додека се
соединат.
Смесата се излива во калап за кростата/тарт (во средината
со поткренато дно) и се остава да олади. Најдобро е ако имате силиконски, ако
не, претходно обложете го со стреч фолија.
Го спремаме црвениот дел.
Во дел од водата го раствораме нишестето.
Значи, да нема забуна, чашата треба да е полна со веќе
изблендираноте јаготки.
Такви, заедно со шеќерот и водата се варат и откако ќе
зовијат, на средна кон висока температура се варат уште 5 минути со често
мешање.
Потоа се додава раствореното нишесте и се вари додека згусни.
Го превртуваме калапот со сварениот гриз врз рамна чинија
и врз него (во оној вдлабнат дел) се
тура смесата од сварените јаготки. Искрено, мене ми прелеа над него, а како
филот го имаше повеќе од доволно и остана, сакав што повеќе да ставам врз. Кога
ќе подолади, се остава во фрижидер најмалку 1 час убаво да излади.
*Доколку немате таков калап, Селма, од каде ми е рецептот, вели во округла тепсија да ставите 1 длабока чинија (од оние за сркање чорба) и брз тоа да прелиете со сварениот гриз. Потоа само ја превртувате тепсијата врз рамна чинија, ја вадите длабоката чинија што сте ја ставиле и во таа вдлабнатина полните со филот од јаготки.
**За полесно излегување од калапот секако, не заборавајте
претходно да го исплакните со ладна вода пред да го турите сварениот гриз.
©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment