Tuesday, June 8, 2021

Колач од гриз и јаготки

 Колач  од гриз и јаготки 

Сезона е на јаготки, па да се искористи најдобро што се можи. 

Преку пријател зедовме гајба јаготки по набавна цена и што да ви кажам...воднерленд!!! :) 

Сега ви презенирам едно колаче од едицијата „лапни-голтни“ и само уште ќе ви треба весело друштвенце за потополно уживање ;) 


Состојки 

За белиот дел

1 литар млеко

1 чаша шеќер

1 чаша гриз

1 лажица кокос

1 лажица путер

1 пакетче ванилин шеќер

За црвениот дел

1 чаша изблендирани јаготки

1 чаша шеќер

1,5 чаша вода

3 полни лажици нишесте 

чаша= 200мл 



Подготовка 

Млекото, шеќерот и гризот се варат со мешање додека зоврие,т.е. згусни смесата.

Му се додаваат и останатите состојки и се меша додека се соединат.

Смесата се излива во калап за кростата/тарт (во средината со поткренато дно) и се остава да олади. Најдобро е ако имате силиконски, ако не, претходно обложете го со стреч фолија. 



Го спремаме црвениот дел.

Во дел од водата го раствораме нишестето.

Значи, да нема забуна, чашата треба да е полна со веќе изблендираноте јаготки.

Такви, заедно со шеќерот и водата се варат и откако ќе зовијат, на средна кон висока температура се варат уште 5 минути со често мешање.

Потоа се додава раствореното нишесте и  се вари додека згусни.

Го превртуваме калапот со сварениот гриз врз рамна чинија и врз него  (во оној вдлабнат дел) се тура смесата од сварените јаготки. Искрено, мене ми прелеа над него, а како филот го имаше повеќе од доволно и остана, сакав што повеќе да ставам врз. Кога ќе подолади, се остава во фрижидер најмалку 1 час убаво да излади. 

*Доколку немате таков калап, Селма, од каде ми е рецептот, вели во округла тепсија да ставите 1 длабока чинија (од оние за сркање чорба) и брз тоа да прелиете со сварениот гриз. Потоа само ја превртувате тепсијата врз рамна чинија, ја вадите длабоката чинија што сте ја ставиле и во таа вдлабнатина полните со филот од јаготки. 



**За полесно излегување од калапот секако, не заборавајте претходно да го исплакните со ладна вода пред да го турите сварениот гриз. 



©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.

No comments:

Post a Comment