Чиз-колач со
цреши
Потребно
Кора
3 јајца
120 гр шеќер
1 пак лимон шеќер
75 гр остро
брашно
1 лажиче пециво
3-4 лажици слатко
од цреши или друго
Крем:
200 мл слатка
павлака
1 ванила шеќер
2 лажици шеќер во
прав
200 гр маскарпоне
Прелив:
500 гр цреши или
друго црвено овошје
2 пак прелив за торти
0,5 литри вода
4 лажици шеќер
Подготовка:
Изматете ги убаво
и кремасто јајцата со шеќерот и лимоновиот шеќер, па внимателно полека додајте
го брашното измешано со пецивото.
По правило овде
кој има повеќе време и е попосветен би требало да ги измати посебно белките и
нив на крај да ги додаде во смесата.
*Јас од брзање
направив грешка. Не увидов на време дека мармаладот е за премачкување, па го
додадов во смесата за кекс и затоа е со ваква боја. Мислев дека ја утнав скрос,
но за чудо едно се убаво си дојде пак. Мармалад нахнадно секако дека премачкав
и на кората. Колачот беше правен за голема седенка со друштво во еден топол ден
и на сите им се допадна. Всушност еден посочи дека ваков убав колач јадел во Грција
и многу уживал, па додаде дека ваков убав колач не смее да нема и посебно име.
Е име сепак не му дадовме : )
Смесата се истура
во намастена и набрашнета тава 25х30 и се печи на 170С околу 25 минути.
Печена се
премачкува со мармаладот.
Слатката павлака,
шеќерот и ванилата се матат во шлаг и им се додава маскарпонето, па уште малку
се мати се убаво да се спои.
Се премачкува
кексот одозгора и се израмнува.
Преливот се
спрема по упатството. Тоа отприлика би одело вака – се раствора во 6 лажици
ладна вода и малку од шеќерот. Остатокот вода и шеќер се загрева до вриење, па
се трга од рингла и се меша со растворениот прелив. Повторно се враќа на рингла
да зоврие. На крај, се трга од ринглата и се остава околу 5 минути со повремено
мешање малку да подолади.
За тоа време се
реди овошјето врз кремот па се прелива со спремениот прелив.
Се остава да се
здрви и олади убаво, барем еден час во фрижидер пред служење.
©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment