Доматна салца
Рецептот од стариот тефтер насловен како Кечап, не сум го правела долго време, но се сеќавам колкава интересна атракција ни беше во тогаш. Оригиналот е до состојките кај е пишан црн бибер, а другото се мои додатоци кои се должат на поголемата палета на зачини денес и искуството кое се стекнало со тек на времето. Овој пат кечапот, кој решив овде да го насловам со името Салца, сметајќи дека ќе е поприлагоден назив, испадна во мноооогу подобрена и повкусна верзија од тој кој буди вкусни и драги спомени од едно минато време. Верувајте, откако ја направив едно тегличе отиде само со сркање и макање со леб.
Идеална е како додаток со јадења со месо, како додатов во готвени јадења, како сос, како додаток за пици, ма скоро за се кај трпи домат е перфектна!
Состојки
5 кг домати
2 кг црвени
пиперки ками
2 главици
лук
250 мл масло
3 ловоров лисја
3-4 лажици сенф
1 пакетче црн бибер
1 рамна лажица шеќер
1 лажица мешан зачин
1 лажица сув босилек
1 рамно лажиче оригано
1 рамно лажиче мајоран
½ лажиче пимент
1 лажица коријандер во зрно
Сол по вкус
Подготовка
Доматите и пиперките се обаруваат, па се лупат. Јас пиперките ги обарив излупив тоа што можеше да се лупи, а другото со блендерот измелив, не даде лушпа никаде да се појави.
Доматите, пиперките и лукот измелете ги и ставете ги во тенџере да варат.
Откако ќе испари водата му се додава маслото и ловоровиот
лист.
Кога скоро ќе се преполови содржината во тенџерето ги
додаваме зачините и сенфот и дотеруваме на сол по вкус. Кај мене чинам
отприлика додадов околу едно лажиче, но секој со вкусовите и желбите, а
зачините малку порано од предложеното, само сенфот на крај. Бибер додадов и во
зрно, но мелен ви препорачувам.
Врелата салца се бери во чисти тегли додека е жешка кои
веднаш се затвораат.
Се чува во ладно и темно место.
No comments:
Post a Comment