Monday, October 3, 2022

Доматна салца

 Доматна салца 

 Рецептот од стариот тефтер насловен како Кечап, не сум го правела долго време, но се сеќавам колкава интересна атракција ни беше во тогаш. Оригиналот е до состојките кај е пишан црн бибер, а другото се мои додатоци кои се должат на поголемата палета на зачини денес и искуството кое се стекнало со тек на времето. Овој пат кечапот, кој решив овде да го насловам со името Салца, сметајќи дека ќе е поприлагоден назив, испадна во мноооогу подобрена и повкусна верзија од тој кој буди вкусни и драги спомени од едно минато времеВерувајте, откако ја направив едно тегличе отиде само со сркање и макање со леб. 

Идеална е како додаток со јадења со месо, како додатов во готвени јадења, како сос, како додаток за пици, ма скоро за се кај трпи домат е перфектна! 


Состојки

5 кг домати

2 кг  црвени пиперки ками

2 главици лук

250 мл масло

3 ловоров лисја

3-4 лажици  сенф

1 пакетче црн бибер

1 рамна лажица шеќер

1 лажица мешан зачин

1 лажица сув босилек

1 рамно лажиче оригано

1 рамно лажиче мајоран

½ лажиче пимент

1 лажица коријандер во зрно

Сол по вкус 

 



Подготовка

Доматите и пиперките се обаруваат, па се лупат. Јас пиперките ги обарив излупив тоа што можеше да се лупи, а другото со блендерот измелив, не даде лушпа никаде да се појави. 



Доматите, пиперките и лукот измелете ги и ставете ги во тенџере да варат.

Откако ќе испари водата му се додава маслото и ловоровиот лист. 



Кога скоро ќе се преполови содржината во тенџерето ги додаваме зачините и сенфот и дотеруваме на сол по вкус. Кај мене чинам отприлика додадов околу едно лажиче, но секој со вкусовите и желбите, а зачините малку порано од предложеното, само сенфот на крај. Бибер додадов и во зрно, но мелен ви препорачувам. 



Врелата салца се бери во чисти тегли додека е жешка кои веднаш се затвораат. 



Се чува во ладно и темно место. 





©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment