Thursday, October 20, 2022

Колач Медено срце

 Колач Медено срце 

Се сметам дека не сум љубител на кексови без јајце во тестото, но овој е еден од тие посни колачи кои многу пријатно ме изненадиле на вкус, па дури и ме направиле да посегнувам повеќе пати и да се сладам во неговата вкусотија, што посленава деценија не е веќе тоа во мои потреби и најчесто од се благо што ќе спремам каснувам едно парче, додека е топло, тазе, ретко или со усила следниот ден би каснала некој залак...евентуално:) Е, ова, ете, на мое изненадување, беше еден од исклулоците :) 


Состојки

300 гр брашно

2 лажици какао

1 ќесе пециво

1 лажиче цимет

1 рамно лажиче каранфилче

300 мл вода

100 мл масло

150 гр шеќер

2 лажици мед

5 лажици мармалад

За премачкување

5 лажици мармалад

Глазура

100 гр чоколадо

50 гр маргарин

3-4 лажици масло



 

Подготовка

Колачево е старински рецепт кој се спрема многи брзо и едноставно, без миксер, со мешање се во еден сад.

Најпрво се мешаат водата и маслото во кои се додаваат шеќерот, медот и мармаладот.

Откако убаво ќе ги измешате да се растворат, ги додавате пецивото, каранфилчето и циметот, па потоа какаото и брашното. Нив убаво е да ги додадете преку сито, иако ништо не е страшно и без него.

Кога се ќе се измеша во глатка смеса, половина од неа се истура во намрсена тава и се печи 10на минути во загреана рерна на 170С.

Потоа се вади и се премачкува со мармалад. 



Убаво е да користите некој кисел мармалад, најчесто се употребува од кајсија, а кај мене се згоди еден домашен од дуњи, јаболка и сливи кој одлично се вклопи во колачот.

Врз мармаладот се распоредува останатата смеса од тестото убаво, насекаде врз мармаладот и се враќа во рерна да се допечи околу 20на минути.

Печениот колач го премачкуваме со глазурата која во овој случај најлесно е да ја стопите во веќе загреаната рерна. 




©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment