Колач Медено срце
Се сметам дека не сум љубител на кексови без јајце во тестото, но овој е еден од тие посни колачи кои многу пријатно ме изненадиле на вкус, па дури и ме направиле да посегнувам повеќе пати и да се сладам во неговата вкусотија, што посленава деценија не е веќе тоа во мои потреби и најчесто од се благо што ќе спремам каснувам едно парче, додека е топло, тазе, ретко или со усила следниот ден би каснала некој залак...евентуално:) Е, ова, ете, на мое изненадување, беше еден од исклулоците :)
Состојки
300 гр брашно
2 лажици какао
1 ќесе пециво
1 лажиче цимет
1 рамно лажиче каранфилче
300 мл вода
100 мл масло
150 гр шеќер
2 лажици мед
5 лажици мармалад
За премачкување
5 лажици мармалад
Глазура
100 гр чоколадо
50 гр маргарин
3-4 лажици масло
Подготовка
Колачево е старински рецепт кој се спрема многи брзо и
едноставно, без миксер, со мешање се во еден сад.
Најпрво се мешаат водата и маслото во кои се додаваат
шеќерот, медот и мармаладот.
Откако убаво ќе ги измешате да се растворат, ги додавате
пецивото, каранфилчето и циметот, па потоа какаото и брашното. Нив убаво е да
ги додадете преку сито, иако ништо не е страшно и без него.
Кога се ќе се измеша во глатка смеса, половина од неа се
истура во намрсена тава и се печи 10на минути во загреана рерна на 170С.
Потоа се вади и се премачкува со мармалад.
Убаво е да користите некој кисел мармалад, најчесто се
употребува од кајсија, а кај мене се згоди еден домашен од дуњи, јаболка и
сливи кој одлично се вклопи во колачот.
Врз мармаладот се распоредува останатата смеса од тестото
убаво, насекаде врз мармаладот и се враќа во рерна да се допечи околу 20на
минути.
Печениот колач го премачкуваме со глазурата која во овој
случај најлесно е да ја стопите во веќе загреаната рерна.
©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment