Sunday, August 29, 2021

Јајла чорба (Yayla Çorbası)

 Јајла чорба (Yayla Çorbası)

Ние дома не сме баш многу по чорбите, а оваа комплетно не плени. 

Новитет за нашата кујна кој од радозналост решив да го пробам, а ќе остани во менито особено во ладните зимски денови. 

Инаку, спрема името приметувате дека ни доаѓа од турската кујна, а ние македонците ги обожаваме повеќето нивни специјалитети. 

Па, ако ве има радозлани како мене пробајте ја и верувам дека пријатно ќе се изненадите и вие. 

Дозата е секако онаа, најмалата која можи да се избери, отприлика за 3 лица +/- 1. 



Состојки

1,200 литри вода

1/3 чаша ориз

1 полна чаша цврст јогурт 

1 рамна лажица брашно

1 жолчка

1 лажиче сол

 

Заливка

1 лажица путер

1 лажица суво нане

 


Подготовка

Во тенџере ставете литар вода да зоврие па додадете го оризот да се свари.

Во сад на страна измешајте ги јогуртот, жолчката и брашното. Солта можи да ја додадете сега или на крајот.

Сето ова убаво измешајте го со жица да се соедини во крем смеса. 



Откако ќе се свари оризот во тенџерето додадете ја и останатата вода, па со кутлача две црпења ставете од врелата вода во мешавината со јогурт и енергично измешајте со жица. Потоа истурете ја смесата во тенџерето мешајќи.

Намалете ја силата на ринглата и оставете да вари уште некои 5 минути. 



Путерот ставете го во тенџерче за сос на рингла да се стопи, па додадете го нането и пржете го една минута да пушти од неговата арома. Потоа додадете го во тенџерето со чорбата. По една минута исклучете ја ринглата. Чорбата е готова. 





©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.

No comments:

Post a Comment