Tuesday, August 17, 2021

Бисквитен колач со фил од банани и праска

 Бисквитен колач со фил од банани и праска 

Кај нас бананите се јадат додека се зелени., инаку никој не ги погледнува. Ниту пак некој десерт, со ретки исклучоци сакаме со нив. И така, жешко, па овошјето брзо презрева и наместо да ги фтлам или дадам на оние кои ги јадат, се појави идејава за овој колач. Ја тргнав мрзата на страна и решив дека еднаш и јас ќе ги искористам, а потоа ќе видиме кој ќе ги јади :) 

Се спрема ексрпесно брзо, не треба рерна, само една вилушка и миксер и 15на минути време. 

Откако го направив, немајќи место во обичниот фрижидер го ставив во замрзнувач и го заборавив... Тоа беше позитива и ние скептиците да го сакаме колачот исто како и сиот нормален свет. Едноставно смрзнатото овошје со шлаг колачот го направија како да јадиш сладоледен. 

Значи, да заклучиме... пробајте го ден покасно откако ќе го направите. Тогаш се спојуваат комплетно состојките и е многу повкусен. И, обавезно пробајте го да го јадите подзамрзнат. Има мнооогу разлика. 



Состојки

400 гр какао бисквити

1 шолја млеко (за макање на бисквитите)

450 гр зрели банани (кај мене беа 4)

150 гр зрела праска (1 голема)

3 ќесички шлаг пена во прав

200 гр слатка павлака

За украсување – чоко прелив или рендано чоколадо

 

Подготовка

Испасирајте ги бананите и праската со вилушка или рачен блендер и во нив додајте ги ќесичките шлаг пена.

Матете со миксер додека се згусти, некои 5 минути. Толку. 



Доколку сакате послатко и овошјето не ви де доволно слако можи да додадете малку шеќер спрема вашата желба.

Доколку пак потешко се прави како крем, ставете го на кратко (некои 15на минути во замрзнувач) и продолжете о матењето. Колку е поладно овошјето, толку полесно се претовра во крем масата во текот на матењето.

Во тава наредете бисквити 3х4 претходно кратко намакани во млеко, потоа ставете половина од филот. Потоа повторно ред бисквити и повторете уште еднаш. Над последниот, трет слој бисквити премачкајте ја изматената слатка павлака и украсете со чоко прелив или рибанки чоколадо.

 


·       Овој колач препорачувам да го чувате во замрзнувач бидејќи така ствара ефект на сладолед овошниот фил, така да го јадите малку пододмрзнат. Вистинскиот ефект, т.е. си легнуваат сите состојки еден ден покасно од моментот кога ќе се направи.

·       Кога не е сезона,  можи овошјето да е само банани. 



 ©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.


No comments:

Post a Comment