Tuesday, August 17, 2021

Хумус од фава

  Хумус од фава 

* Фава или на македонски можи да се сретни под името Бакла (Vicia faba) е едногодишно растение од фамилијата бобови (Fabaceae), со крупно семе кое се користи во исхраната како и гравот. Позната е и како фава грав. Зрното можи да е жолто или зелено. Оваа кај нас која можи да се набави во колонијал е со жолто ситно зрно. 

Уште првиот пат кога ја вкусив за мене стана омилена мешунка, исто како леќата. А и на неа ме потсетува во вкусот. Така, овој хумус од фава беше прашање на време кога ќе се случи на менито :) И секако, си се здоби и со комплименти од оние кои имаа прилика да го вкусат ;) 


Состојки

1 чаша (180мл) фава

½ главица кромид

3 чешниња лук

Сок од ½ лимон

2 лажици таан

½ чаша вода од фавата

Сол по вкус

Маслиново масло, Кумин и чаден црвен пипер 

додаток - 180 гр кисела павлака 

 


Подготовка

Фавата можи да ја сварите на два начини.

Едниот е да ја оставите преку ноќ да искисно во вода, а другиот е, откако убаво ќе ја измиете да оставите да зоврие прво со малку вода (прст, два над зрната), да исплакните и потоа со нормална количина вода да ја сварите.

Исцедете ја, но водата зачувајте ја за додавање при подготовката на хумусот. 

Исцедената фава ставете ја во подлабок сад и во неа додајте го кромидот сечкан, лукот, таанотсокот од лимон и малку од водата за почеток. 



Откако ќе ги изблендирате во еднолична каша, додајте сол по вкус и за густина по желба ако има потреба уште од водата во која се варела фавата. 



Готовиот хумус ставете го во длабока чинија, направете бразди и потурете го со маслиново масло.

Одозгора наросете кумин и чадена црвена пипер.

 


Доколку се решите за додатокот со кисела павлака во хумусот, ќе добиете покремаста структура и полајт верзија на јадењето кој му дава особен додатен шмек. Ја поделив на 2 дела и во едниот додадов павлака. Мислењата и вкусовите ни беа поделени, но ако мене лично ме прашате, јас сум за со додатокот од кисела павлака. 





©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.

No comments:

Post a Comment