Хумус од фава
* Фава или на македонски можи да се сретни под името Бакла (Vicia faba) е едногодишно растение од фамилијата бобови (Fabaceae), со крупно семе кое се користи во исхраната како и гравот. Позната е и како фава грав. Зрното можи да е жолто или зелено. Оваа кај нас која можи да се набави во колонијал е со жолто ситно зрно.
Уште првиот пат кога ја вкусив за мене стана омилена мешунка, исто како леќата. А и на неа ме потсетува во вкусот. Така, овој хумус од фава беше прашање на време кога ќе се случи на менито :) И секако, си се здоби и со комплименти од оние кои имаа прилика да го вкусат ;)
Состојки
1 чаша (180мл) фава
½ главица кромид
3 чешниња лук
Сок од ½ лимон
2 лажици таан
½ чаша вода од фавата
Сол по вкус
Маслиново масло, Кумин и чаден црвен пипер
додаток - 180 гр кисела павлака
Подготовка
Фавата можи да ја сварите на два начини.
Едниот е да ја оставите преку ноќ да искисно во вода, а
другиот е, откако убаво ќе ја измиете да оставите да зоврие прво со малку вода
(прст, два над зрната), да исплакните и потоа со нормална количина вода да ја
сварите.
Исцедете ја, но водата зачувајте ја за додавање при
подготовката на хумусот.
Исцедената фава ставете ја во подлабок сад и во неа
додајте го кромидот сечкан, лукот, таанотсокот од лимон и малку од водата за
почеток.
Откако ќе ги изблендирате во еднолична каша, додајте сол
по вкус и за густина по желба ако има потреба уште од водата во која се варела
фавата.
Готовиот хумус ставете го во длабока чинија, направете
бразди и потурете го со маслиново масло.
Одозгора наросете кумин и чадена црвена пипер.
Доколку се решите за додатокот со кисела павлака во
хумусот, ќе добиете покремаста структура и полајт верзија на јадењето кој му
дава особен додатен шмек. Ја поделив на 2 дела и во едниот додадов павлака.
Мислењата и вкусовите ни беа поделени, но ако мене лично ме прашате, јас сум за
со додатокот од кисела павлака.
©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment