Saturday, July 9, 2022

Васина торта

 Васина торта 

Мој кувар и советник

1952 Народна књига Београд 




Не се сеќавам дали воопшто како мала сум ја пробала оваа популарна класика која оваа година гледам повторно е често правен десерт. Значи, за мене е прв пат. Решив дека е редно и јас да ја пробам, но како со тек на време се вршеле варијации, оригиналниот рецепт е оној кој е најтраган. Така, пред неколку месеци мојата пријателка Рози го сподели рецептот од нејзиниот кувар книга издаден некогашната 1952, што значи уште пред моето време, па претпоставувам дека овде го доловуваме оригиналот на Кралицата на тортите.

Би ви ја препорачала оваа торта во зима заради јајцата во филот, но не би се осмелила сепак. Верувајте, толку е вкусна што прашање е дали ќе прележи една ноќ во фрижидерот. 



Состојки 

За тесто

5 белки

5 жолчки

5 лажици шеќер

1 лажица брашно

6 лажици мелени бадеми (околу 80гр)

 Фил

125 мл млеко

2-3 лажици шеќер

200 гр мелени ореви

4 жолчки

4 лажици  шеќер

1 портокал

3 штангли чоколадо (60 гр)

150 гр маслац или путер

Шам

4 белки

250 гр шеќер

250 мл вода

 


Подготовка

Изматете ги белките со прстофат сол.

Во дру сад изматете ги кремасто и густо жолчките и шеќерот.

Потоа додадете ги брашното и мелените бадеми миксирајќи со најмалата брзина на миксерот и на крај, рачно измешајте го снегот од белките.

Ставете ја тортата во калап бр 26 претходно намрсен и посипан со брашно и печете на 160С околу половина час (проверете со чечкалица)

Млекото со шеќерот и оревите ставете го на средна температура на рингла и мешајте додека не испуштат арома оревите. Потоа тргнете го на страна да се лади.

Посебно изматете ги жолчките со шеќерот до убава крем структура и измешајте ги со оладените ореви (тука е постапката опишана со живи жолчки, но ако стравувате дека не ви се свежи јајцата, тогаш слободно изматете ги на пареа).

Во филот додадете ја кората и сокот од портокалот и стопеното чоколадо за готвење.

Посебно изматете го маслацот/путерот и додадете го во филот.

Со овој фил се премачкува кексот одозгора.



Водата и шеќерот за шамот ставете ги да вријат малку погусто отколку за слатко.

Во меѓувреме започнете да ги матите белките. Кога ќе станат снег и шербетот ја достигнал густината, така врел пополека со матење додавајте го во снегот од белки, при што претходно садот ќе го сместите врз друг сад и ќе го работите овој процес на пареа. Кога ќе го дотурите шербетот, тргнете го садот од пареа и матете додека шамот не олади.

Со него премачкајте врз филот со ореви и украсете со свежи или зашаќерено овошје, перли или било што по ваша желба. 





©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment