Печен чизкејк со јаготки
За мене најдобриот чизкејк е печениот чизкејк, овој е лу-ди-ло! Прва згодна прилика морате да го пробате!
Состојки
За подлога
180 гр мелени бисквити
100 гр стопен путер
Чиз смеса
3 јајца
130 гр шеќер
1 лимон шеќер
1 ванилин шеќер
100 гр рикота или несолена изварка
250 гр маскарпоне
250 гр овошен јогурт од јаготки
70 гр брашно
Топинг
250 гр јаготки
Сок од еден лимон
4 лажици шеќер
Подготовка
Најпрво се спрема подлогата, така што се мешаат
бисквитите и путерот како „жив песок“ и се натапкуваат на дно на калап со
откопчување бр 24.
Се остава во фрижидер додека се спрема чиз смесата.
Белките се матат во цврст снеги се тргаат на страна.
Жолчките се матат до згуснување заедно со шеќерите.
Им се додаваат овошниот јогурт, маскарпонето и рикотата и
штом се изедначи на крај и брашното.
Смесата се истура врз подлогата и се става да се печи во
загреана рерна 160-165С околу 55 минути.
Откако ќе се изгаси рерната се остава да седи уште 10на
минути во неа.
Јаготките се сечкаат на парчиња се полеваат со сокот од
лимон и им се додава шеќерот. Се варат околу 5-6 минути на средна температура и
се оставаат да подоладат, па се тураат врз печениот чизкејк.
Тортата се остава убаво да олади пред служење.
No comments:
Post a Comment