Sunday, July 17, 2022

Печен чизкејк со јаготки

 Печен чизкејк со јаготки 

За мене најдобриот чизкејк е печениот чизкејк, овој е лу-ди-ло! Прва згодна прилика морате да го пробате! 


Состојки 

За подлога 

180 гр мелени бисквити

100 гр стопен путер

Чиз смеса

3 јајца

130 гр шеќер

1 лимон шеќер

1 ванилин шеќер

100 гр рикота или несолена изварка

250 гр маскарпоне

250 гр овошен јогурт од јаготки

70 гр брашно

Топинг

250 гр јаготки

Сок од еден лимон

4 лажици шеќер

 




Подготовка

Најпрво се спрема подлогата, така што се мешаат бисквитите и путерот како „жив песок“ и се натапкуваат на дно на калап со откопчување бр 24.

Се остава во фрижидер додека се спрема чиз смесата.

Белките се матат во цврст снеги се тргаат на страна.

Жолчките се матат до згуснување заедно со шеќерите.

Им се додаваат овошниот јогурт, маскарпонето и рикотата и штом се изедначи на крај и брашното.

Смесата се истура врз подлогата и се става да се печи во загреана рерна 160-165С  околу 55 минути. 



Откако ќе се изгаси рерната се остава да седи уште 10на минути во неа.

Јаготките се сечкаат на парчиња се полеваат со сокот од лимон и им се додава шеќерот. Се варат околу 5-6 минути на средна температура и се оставаат да подоладат, па се тураат врз печениот чизкејк.

Тортата се остава убаво да олади пред служење.  







©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт. 


No comments:

Post a Comment