Monday, July 18, 2022

Роденденска Дата торта

 Роденденска Дата торта 

Знам, многу каснам со тортава, иако имам куп рецепти спремени уште пред да се решам да го стартовам блогот...Ама ќе речите барем датата да се запазеше дека е испишана на тортата. Е па, драги мои, дешавки се нижеа и тоа не многу пријатни, а да си признаам и заборавањето во меѓувреме исто така се заслужни. Но, битно е дека барем годината уште е таа истата хаха и мене годините ми се тие истите засега :))))))) 

Инаку, ја бирав со љубов и мерак, па јас и моите гости максимално уживавме во парчето роденденска торта. А вие треба да ја направите, пробате и да се уверите сами во тоа ;) 



Потребно

За кора

6 јајца

6 лажици шеќер

100 мл масло

4 лажици брашно

2 лажици какао

½ ќесе пециво

100 гр грубо мелени потпечени лешници

За 1 фил

750 мл млеко

3 ќесички прашок за пудинг со вкус на чоколадо

6 лажици шеќер

250 гр чоколадо

4 лажици Нутела

200 гр путер + 1 лажица шеќер во прав

За 2 фил

500 мл слатка павлака

1 лажица шеќер во прав

1 лажица инстант капучино

 



Подготовка 

Изматете ги јајцата заедно со шеќерот кремасто.

Со најмала брзина на миксерот додадете го маслото, а потоа рачно со кружни движења додадете ги останатите состојки од кои лешниците на крајот.

Смесата истурете ја во плехот од шпоретот кој претходно сте го обложиле со пек-хартија и печете на 180С 15на минути, зависно од силата на вашата рерна.

Оладената кора исечете ја на 3 дела. 


Во млекото со шеќер ставете ги прашоците за пудинг и сварете крем. Додека е жешко додадете го чоколадото на коцки и откако ќе се стопи додадете ја нутелата.

Се ибаво измешајте да се соедини и оставете да излади, па измиксирајте го претходно разбиениот маргарин со шечерот во прав.

На страна изматете ја слатката павлака со шеќерот и капучиното.

Филовајте кора-чоко фил-капучино фил. 




Готовата торта премачкајте ја тенко колку да израмни со остатокот од филовите и потоа украсете ја по желба. 








 

 ©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт. 

No comments:

Post a Comment