Роденденска Дата торта
Знам, многу каснам со тортава, иако имам куп рецепти спремени уште пред да се решам да го стартовам блогот...Ама ќе речите барем датата да се запазеше дека е испишана на тортата. Е па, драги мои, дешавки се нижеа и тоа не многу пријатни, а да си признаам и заборавањето во меѓувреме исто така се заслужни. Но, битно е дека барем годината уште е таа истата хаха и мене годините ми се тие истите засега :)))))))
Инаку, ја бирав со љубов и мерак, па јас и моите гости максимално уживавме во парчето роденденска торта. А вие треба да ја направите, пробате и да се уверите сами во тоа ;)
Потребно
За кора
6 јајца
6 лажици шеќер
100 мл масло
4 лажици брашно
2 лажици какао
½ ќесе пециво
100 гр грубо мелени потпечени лешници
За 1 фил
750 мл млеко
3 ќесички прашок за пудинг со вкус на чоколадо
6 лажици шеќер
250 гр чоколадо
4 лажици Нутела
200 гр путер + 1 лажица шеќер во прав
За 2 фил
500 мл слатка павлака
1 лажица шеќер во прав
1 лажица инстант капучино
Подготовка
Изматете ги јајцата заедно со шеќерот кремасто.
Со најмала брзина на миксерот додадете го маслото, а
потоа рачно со кружни движења додадете ги останатите состојки од кои лешниците
на крајот.
Смесата истурете ја во плехот од шпоретот кој претходно
сте го обложиле со пек-хартија и печете на 180С 15на минути, зависно од силата
на вашата рерна.
Оладената кора исечете ја на 3 дела.
Се ибаво измешајте да се соедини и оставете да излади, па
измиксирајте го претходно разбиениот маргарин со шечерот во прав.
На страна изматете ја слатката павлака со шеќерот и
капучиното.
Филовајте кора-чоко фил-капучино фил.
Готовата торта премачкајте ја тенко колку да израмни со
остатокот од филовите и потоа украсете ја по желба.
©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment