Пастицио (Παστίτσιο)
Се смета за грчки специјалитет, невообичаено за нашата кујна е што се додава цимет во делот со мелено месо и тоа го прави со посеен шмек. Поробајте, многу пријатно ќе се изненадите. Нека не ве плашат состојките, лесно се спрема, само садовите за миење ќе останат :)
Состојки
За меленото месо
4 лажици маслиново масло
1 лажиче шеќер
2 главици кромид
Свеж тимијан (мајчина душица) или 1 лажиче сушен
1 чешне лук
2 лажици густо
доматно пире
750 гр мелено говетско месо
100 мл црно или црвено вино
2 домати (400 гр)
1 лажиче цимет
2 коцки за супа
2 ловоров лист
1/2 киска и повеќе сечкан магдонос
1 лажиче сол
За бешамел
100 гр путер
100 гр брашно
1 литар млеко
½ лажиче рендано морско оревче
Сол и црн бибер
100 гр рендан кашкавал
3 жолчки
За тестенините
300-350 гр перфорирани шпагети или макарони
200 гр фета сирење
2 јајца
½ киска магднонос
30 мл маслиново масло
Ситно сечкан тимијан
50 гр рендан кашкавал за одозгора
Подготовка
Сварете ги тестенините.
Во тава на рингла ставете масло и ситно сечканиот кромид
со шеќерот и 2-3 гранчиња тимијан. Пржете да се карамелизира кромидот. Потоа
додадете го лукчето ситно исечкано и по минута пирето од домати. Пржете го уште
2 минути.
Додадете го меленото месо да се запржи. Потоа налејте го
виното и кога ќе се соедини додадете ги и доматите, коцките за супа, циметот и
ловоровиот лист и посолете.
Јас имав само половина кг мелено месо, па овде додадов
една голема главица кромид и 2 помали домати. Немав свеж тимијан, па користев
сув. Исто така имав доматен сос кој не беше паста, па најпрво додадов малку
повеќе од дозата и чекав да испари течноста за да го постигнам до некаде
ефектот.
Кога сето ќе се соедини, тргаме од рингла, ги вадиме ловоровите листови и додаваме ситно сечкан магдонос.
Во тенџерче на рингла го топиме путерот и во него го
додаваме брашното кое со мешање го пржиме минута до две, па го додаваме во 2-3 наврати со мешање млекото. Треба да се
добие кремаста структура.
Тргаме од рингла, посолуваме, додаваме ббиер и морско
оревче и ренданиот кашкавал. Се убаво се меша да се соедини.
Во тестенините го дробиме сирењето и ги додаваме
останатите состојки, мешаме и ги распоредуваме рамномерно во намрсена тава
25х35 (кај мене 20х30).
Од бешамелот земаме една кутлача и ја додаваме во
меленото место (јас оваа постапка ја заборавив, ама уживањето сепак воопшто не
ни беше скратено) и го распоредуваме врз тестенините. Над нив го истураме
бешамелот и одозгора поросуваме рендан кашкавал.
Печиме на 180С 40 минути (кај мене е силна рерната, па
намалив малку на време и 10С температура) и кога е готово уживаме во вкусот.
Секако, најфино е кога ќе се навали на топло, но пресекот доаѓа до израз
најдобро кога ќе олади : )
No comments:
Post a Comment