Monday, June 13, 2022

Млад компир во ќофте

 Млад компир во ќофте 

Уште еден вкусен предлог за ручек. Побрзајте да го пробате додека има млади и поситни компири, не дека и со другите не ќе го бива, но се знае кое е послатко, нели? 



Состојки 

Околу 600 гр поситни млади компири (кај мене 15-16 на број)

3 ловоров лист

5 гр црн бибер во зрна

За меленото месо

500 гр мелено месо

1 главица кромид

1 јајце

1 лажица сув зачин

1 лажиче прованса зачин

По вкус црн бибер со лук во прав и пимент

3 лажици густо доматно пире

Грст ситно сечкан магдонос (или копар)

1 лажица презла

Прелив

100 мл млеко

2 полни лажици кајмак

Грст ситно сечкан магдонос или копар

1 лажиче чаден црвен пипер

1 лажиче црн бибер

½ лажиче сол

Уште

150 гр рендан кашкавал

 


Подготовка

Ставете го компирите со ловоровиот лист и биберот во зрно да се сварат 13на минути. На 3 минути пред крај посолете. Исцедете ги и оставете да оладат. 



Во друг сад спремете го меленото месо со наведените состојки, така што кромидот претходно ќе го изрендате. Измесете убаво и оставете во фрижидер додека се сварат и оладат компирите.



Земете едно топче од меленото месо и расплескајте го на дланката, па во него ставете едедн варен компир и обмотајте го со месото наоколу насекаде. Обликувајте со рацете да е топчесто и наредете во намрсена тава вр 24. Доколку сте свариле повеќе компири, а не ви стасала смесата за мелено месо, слободно ставете ги без него и тие исто така во неа.



Изматете ги состојките за преливот и со лажица најпрво прелијте врз секое топче во тавата, па на крај внимателно прелијте додека се потроши.



Тавата покријте ја со капак или алу фолија и ставете да се печи на 180С 35-40 минути. Потоа извадете ја фолијата/капакот и печете уште 10 минути. Ставете рендан кашкавал врз секое топче и вратете во рерна уште 10на минути. 




И за крај, поздрав од денот убав 



©Фотографиите се авторски. Забрането е нивно преземање без согласност на авоторт.


No comments:

Post a Comment