Млад компир во ќофте
Уште еден вкусен предлог за ручек. Побрзајте да го пробате додека има млади и поситни компири, не дека и со другите не ќе го бива, но се знае кое е послатко, нели?
Состојки
Околу 600 гр поситни млади компири (кај мене 15-16 на
број)
3 ловоров лист
5 гр црн бибер во зрна
За меленото месо
500 гр мелено месо
1 главица кромид
1 јајце
1 лажица сув зачин
1 лажиче прованса зачин
По вкус црн бибер со лук во прав и пимент
3 лажици густо доматно пире
Грст ситно сечкан магдонос (или копар)
1 лажица презла
Прелив
100 мл млеко
2 полни лажици кајмак
Грст ситно сечкан магдонос или копар
1 лажиче чаден црвен пипер
1 лажиче црн бибер
½ лажиче сол
Уште
150 гр рендан кашкавал
Подготовка
Ставете го компирите со ловоровиот лист и биберот во зрно
да се сварат 13на минути. На 3 минути пред крај посолете. Исцедете ги и
оставете да оладат.
Во друг сад спремете го меленото месо со наведените
состојки, така што кромидот претходно ќе го изрендате. Измесете убаво и
оставете во фрижидер додека се сварат и оладат компирите.
Земете едно топче од меленото месо и расплескајте го на
дланката, па во него ставете едедн варен компир и обмотајте го со месото
наоколу насекаде. Обликувајте со рацете да е топчесто и наредете во намрсена
тава вр 24. Доколку сте свариле повеќе компири, а не ви стасала смесата за
мелено месо, слободно ставете ги без него и тие исто така во неа.
Изматете ги состојките за преливот и со лажица најпрво
прелијте врз секое топче во тавата, па на крај внимателно прелијте додека се
потроши.
Тавата покријте ја со капак или алу фолија и ставете да
се печи на 180С 35-40 минути. Потоа извадете ја фолијата/капакот и печете уште
10 минути. Ставете рендан кашкавал врз секое топче и вратете во рерна уште 10на
минути.
No comments:
Post a Comment