Sunday, February 27, 2022

Ролати со мелено месо печени на рингла

 Ролати со мелено месо печени на рингла

Ќе се заљубите го залачињава ако ги пробате. А толку лесно и брзо се спремаат, исто како и што на топли кога наваливме да ги изедиме.  Жалам што сликите не се толку успешни да ја доловат неговата вистинска вкусотија, но се мораше брзо да се работи кога е глад и убава миризба на јадењето во прашање. Две парчиња успеаа да постојат и изладат за да можам покасно барем пресек да сликнам попристојно иако и тогаш пред гости.



Потребно 

За тесто

200 гр брашно

1 прашак за печење

5 гр сол

20 мл млеко

20 мл масло

150 гр кисела павлака

За фил

250-300 гр мелено месо

150 гр кашкавал

1 јајце

1 главица кромид

20 гр магдонос

Сол и зачини – сув зачин, пимент или бибер, прованса или италијански зачини


 

Подготовка

Во сад ставете ги сувите состојки за тесто. Измешајте и додадете ги водените, па замесете глатко тесто.

Тестото покријте го и оставете го 15 минути да одмори.

За тоа време спремете го филот.

Исечкајте ги кромидот и магдоносот ситно, а кашкавалот изрендајте го .

Сите состојки додадете ги во еден сад и измешајте или измесете ги убаво.

Одмореното тесто расучете го на набрашнета површина во правоаголник.

Премачкајте го со филот од мелено месо и завиткрајте го во ролат.

Ролатот исечете го на парчиња со дебелина од околу 3 см.




Секое исечено парче малку сплескајте го од страните на филот и редете ги во поголема тава (да си собери сите, добра е бр 28) во која сте ставиле 1,5 ракиена чаша масло (отприлика). 


Пржете ги на умерена сила на ринглата додека заруменат и потоа превртете ги од другата страна. Додајте 50-60 мл вода и покријте ги со капак. Така динстајте ги 20 минути на ниска температура (најмногу на третина од вкупната јачина на ринглата). 



Послужете ги со павлата одозгора. 








©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт. 


No comments:

Post a Comment