Ролати со мелено месо печени на рингла
Ќе се заљубите го залачињава ако ги пробате. А толку лесно и
брзо се спремаат, исто како и што на топли кога наваливме да ги изедиме. Жалам што сликите не се толку успешни да ја
доловат неговата вистинска вкусотија, но се мораше брзо да се работи кога е
глад и убава миризба на јадењето во прашање. Две парчиња успеаа да постојат и
изладат за да можам покасно барем пресек да сликнам попристојно иако и тогаш
пред гости.
Потребно
За тесто
200 гр брашно
1 прашак за печење
5 гр сол
20 мл млеко
20 мл масло
150 гр кисела павлака
За фил
250-300 гр мелено месо
150 гр кашкавал
1 јајце
1 главица кромид
20 гр магдонос
Сол и зачини – сув зачин, пимент или бибер, прованса или
италијански зачини
Подготовка
Во сад ставете ги сувите состојки за тесто. Измешајте и
додадете ги водените, па замесете глатко тесто.
Тестото покријте го и оставете го 15 минути да одмори.
За тоа време спремете го филот.
Исечкајте ги кромидот и магдоносот ситно, а кашкавалот
изрендајте го .
Сите состојки додадете ги во еден сад и измешајте или
измесете ги убаво.
Одмореното тесто расучете го на набрашнета површина во
правоаголник.
Премачкајте го со филот од мелено месо и завиткрајте го
во ролат.
Ролатот исечете го на парчиња со дебелина од околу 3 см.
Секое исечено парче малку сплескајте го од страните на филот и редете ги во поголема тава (да си собери сите, добра е бр 28) во која сте ставиле 1,5 ракиена чаша масло (отприлика).
Пржете ги на умерена сила на ринглата додека заруменат и
потоа превртете ги од другата страна. Додајте 50-60 мл вода и покријте ги со
капак. Така динстајте ги 20 минути на ниска температура (најмногу на третина од
вкупната јачина на ринглата).
Послужете ги со павлата одозгора.
No comments:
Post a Comment