Дилбер баклава
Една малку поинаква баклава која ни доаѓа од турската кујна која секако мами пред се со изгледот да се проба. И иако звучи комплицирано, сепак е многу лесно да се направи.
Нас ни беше прекрасен десерт за Василица, за вртење на парето со мазникот.
Потребно
За шербет
400 мл вода
300 мл шеќер
2 лажици сок од лимон
За тесто
350 гр брашно
1 јајце
200 мл јогурт
150 мл масло
1 лажиче прашок за печење
Уште
150на гр толчени или ситно сечкани ореви
30на гр нишесте
2х2 см коцка путер
Подготовка
Прво сварете го шербетот. Откако ќе зоврие намалете ја
температурата и варете го 7 минути. Потоа додадете го сокот од лимон и варете
уште 3 минути. Оставете да излади.
Од состојките замесете мазно тесто. Тестото месете го 3
минути обавезно.
Потоа поделете го на 11 дела, направете топчиња, покријте
ги убаво и оставете ги да одморат половина час.
Секое топче со сукало се сучи во дијаметар од 20 см и се
редат едно врз друго. Ова е ако сакате баклавата да дојди како усни. Ако сакате
да е разлистана, како оваа мојата, тогаш меѓу секое исукано тесто нанесувате
нишесте. Јас решив прво вака со нишесте да ја пробам, а следен пат без, па ќе
видиме како ќе е поубава.
Нареденото тесто исукајте го со дебелина од 4 мм и со
поширока чаша или кружно калапче вадете кружни форми.
Полнете ги со толчените ореви и превиткајте ги, но не ги
стегајте, само нежно. Финтата е додека се печат благо да се отворат.
Наредете ги во плех, премачкајте ги со стопен путер и
печете на 190С околу 20-25 минути, зависно од вашата рерна.
Испечената баклава по една минута додека е жешка прелијте
ја со лажица, секое одозгора со ладниот шербет.
Одозгора посипете ореви, `фстаци или кокос.
No comments:
Post a Comment