Кунефе (Künefe)
Künefe e турски десерт од кадаиф со фил од сирење. Сирењето, односно кашкавалот кој најчесто се користи за оваа сладурија е младо козјо и не многу солено, но секако заменски може и со друго сирење. Според мојот вкус и изборот на намирници кои ги има во моето опкружување, избрав да го направам со свежа моцарела и не згрешив, испадна одлична комбинација.
Рецептот е за мала доза, а тоа е така затоа што овој десерт се јади додека е топол, т.е. жежок, бидејќи кога ќе се олади веќе не е тоа тоа. Значи, најчесто се спрема во помали садови, а изборот колку ќе се зависи од луѓето.60 гр путер или маргарин
80-100 гр моцарела
1 лажица мелени `фстаци
Шербет
120 гр шеќер
200 мл вода
1 ванилин шеќер
Ставете го шербетот да се вари. Откако ќе зоврие,
оставете го на мала температура на ринглата 10на мин да се вари и на крај
додадете му ја ванилата. Исклучете го шпоретот, но не го тргајте садот од
рингла за да се одржава шербетот топол.
Садот во кој ќе го печите за оваа доза треба да е околу
12на см. Премачкајте го со путер убаво насекаде, ставете половина од кадаифот
така што убаво ќе го истегате (ако ви е полесно употребете чаша). Врз него
ставете исечкана на парчиња моцарела сирење и над неа остатокот од кадаифот. Со
вилушка убаво средете ги страните и израмнете насекаде.
Рерната да е загреана на 190С. Се печи додека не порумени
од горната страна. Потоа се вади и со помош на рамна чинија, како омлетот, се
превртува од другата страна и се става да се допечи исто.
Печениот кадаиф жежок се прелива со жешкиот шербет и се
служи топол.
No comments:
Post a Comment