Сармички од тиквички
Здраво! Одамна не сме се „чуле“. Жешко, тешко и милион степени ако не си на плажа :)
А ова го меркам веќе цела седмица и клима дува, а печка печи и конечно се проба и тоа со друштво. Друштво рече „не можам да престанам да јадам, толку ми е вкусно“
Е, сега и една препорака за оние кои и не ги милуваат баш тиквичките. Луѓе мои, не се осеќа дека во тиквичка е ролано! Скептиците слободно нека пробаат.
Јас пак, повеќе со модрите патлиџани имам мака, а како при крај ставив и неколку ролнички во модар, верувајте не се примети, па дури и повкусни. Секако, моја топла препорака е топло да се јади :)
2-3 поголеми тиквички
Фил
150 гр булгур + 150 мл врела вода
300 гр мелено месо
1 мала главица ситно сечкан кромид
1 лажица густа доматна паста
1 чешне лук (пресовано)
Грст сечкан магдонос
Сол и зачини (црвена пипер, оригано, пимент, мешан сув
зачин или по ваш избор)
Прелив
1 лажица густа доматна паста
400 мл вода
100 мл масло
Подготовка
Излупете ги тиквичките и со алатка за чупење вадете тенки
ленти по должина.
Лентите посолете ги и оставете ги така да омекнат додека
го спремате филот.
Во подлабок сад ставете го измиениот булгур и попарете го
со водата. Оставете го така 10-15 минути.
Потоа во него додадете ги останатите состојки за фил и
убаво измешајте ги да се соединат.
На секоја трака тиквичка се става по едно лажиче фил на
почетокот и се витка во ролничка.
Ролничките се редат во тепсија едно до друго.
Во посебен сад ги мешаме состојките за преливот и со
кутлача потураме секаде одозгора врз ролничките тиквички.
Печиме на 180С додека испари водата.
Послужете со кисело млеко, кислеа павлака или јогурт. Секако, тука одлично се совпаѓа и таратур како прилог или одозгора.
©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment