Мека солена кростата
Неделава „патуваме“ во Италија
По правило, кростата се прави од ронливо тесто, како францускиот тарт, но, кога ќе ја замешаме „црногорската“, тогаш кростатата ќе е мека, побрза и полесна за спремање :)
3 јајца
100 мл млеко
100 мл масло
180 гр брашно
1 пециво
1 рамно лажиче сол
За фил
250 гр крем сирење
1 домат или неколку шери доматчиња
3-4 парчиња моцарела
Мал грст валеријана или босилек
½ лажиче италијански зачин
Изматете ги густо јајцата. Намалете ја брзината на
миксерот и постепено додавајте ги течните состојки, па пецивото и брашното
измешано со солта.
Намастете калап за кростата и набрашнете го, па истурете
ја смесата во него.
Печете 20-30 мин на 160 С.
Извадете ја печената кростата од калапот на решетка кога
малку ќе подолади и оставете ја да излади убаво.
Потоа премачкајте ја со крем сирењето и врз него наредете
доматчиња, листови валеријана или босилек, моцарела и по некое маслинче.
Поросете одозгора со италијански зачин и малку сол врз доматите.
* Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment