Корнфлекс колачи со сусам, мед и ореви
Прекрасен пандан на старите добри и обожавани Шишарки или Кукулички како ги викаме ние во Битола, кој за разлика од нив овде има во секој загриз крцкава структура и е исто толку заразен за јадење. Предноста е плус во тоа што не губите време со калапење, ами се се истура и потоа се сечи. Мераци!
Состојки
200 гр потпечен сусам
220 гр чоколадо
220 гр маргарин
120 гр шеќер
260 гр мед
100 гр сечкани, дробени или толчени ореви
250 гр корнфлекс
Подготовка
Во суво тавче потпечете го сусамот.
Корнфлексот издробете го со рацете да е поситен.
Ставете ги во тенџерче шеќерот, медот и маргаринот да се
стопат и соединат на средна температура.
Во вангла ставете го корнфлексот и оревите. Ореви доколку
сакате можи да додадете и дупло, а исто така кој сака (ние не го јадиме) можи
да додаде и 100 гр суво грозје или брусница. Тргнете 50-60 гр од сусамот на
страна и останатиот додадете го тука.
Измешајте и додајте ги стопените состојки.
На крај посипете насекаде одозгора со сусамот ој го
тргнавте на страна и убаво натапкајте го да се залепи со смесата.
Оставете да неколу часа да се здрви подобро и исечете ја
на коцки, штангли или ромбови.
©Фотографиите се авторски. Забрането е преземање на истите без согласност на авоторт.
No comments:
Post a Comment